Powrót
do
galerii |
Eksperymenty od kuchni
7 kwietnia 2017r. |
Powrót
do strony
głównej |
W dniach 31.03. i 07.04.2017r. uczniowie klasy „0” i klasy „2” uczestniczyli w zajęciach pod hasłem „Eksperymenty od kuchni”, które przeprowadziła p. Anna Nowakowska. Zajęcia praktyczne poprzedziła pogadanka na temat pracy laboranta (chemika, biologa) oraz miejsca, w którym pracuje. Uczniowie zostali zapoznani z zasadami pracy w laboratorium oraz z odzieżą ochronną – każdy uczeń miał okazję przymierzyć fartuch laboratoryjny. Kolejnym etapem zajęć były eksperymenty z wykorzystaniem produktów dostępnych w każdej kuchni, dzięki czemu uczniowie mogą wykonać je w domu pod okiem osób dorosłych. W programie znalazły się takie doświadczenia jak: Latająca torebka od herbaty, Detektywistyczne właściwości kapusty czerwonej, Zgrany duet – soda oczyszczona i ocet, Niesforny olej, Ziemniak – akrobata, a także szereg innych doświadczeń ukazujących szybkość rozpuszczania barwnika w gorącej i zimnej wodzie, przyciąganie metali przez magnes czy zależność spalania świeczki od dostępu tlenu. Dzieci były zachwycone, chętnie pomagały przy wykonywaniu eksperymentów, ale też wykazały się zadowalającym poziomem wiedzy na temat zjawisk przyrodniczych.
Opracowała: A. Nowakowska